IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отстъпление на азиатските борси с изключение на Китай

Китайският Shanghai Composite добави 1,7%, след като премиерът на страната акцентира върху фискалните мерки като средство за подкрепа на икономическия растеж

12:22 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отстъпление на азиатските борси с изключение на Китай

Азиатските индекси тръгнаха надолу и се отдръпнаха от многомесечния максимум, достигнат в края на миналата седмица. Високата пазарна оценка на компаниите в региона в комбинация с несигурните изгледи за техните приходи в бъдеще направиха инвеститорите по-предпазливи.

Индексът MSCI Asia Pacific, който следи борсовите пазари в 12 страни от азиатския и тихоокеанския регион, днес се понижава с 1,5 процента до 103,6 пункта. През последните три месеца борсовият измерител увеличи стойността си с близо 50% и приключи миналата седмица на най-високото ниво от началото на октомври миналата година.

Ралито, което започна в началото на март, направи пазарната оценка на включените в MSCI Asia Pacific акции 1,5 пъти по-висока от тяхната счетоводна стойност. Коефициентът P/B за последно е имал подобна висока стойност на 26 септември миналата година.

Най-силно поевтиняха книжата на добивните и енергийните компании, след като цената на металите и петрола започна да пада. Тези два индустриални сектора се представиха най-добре през изминалия месец, когато MSCI Asia Pacific отчете значителен ръст от 11%.

В същото време компаниите за комунални услуги бяха сред малкото дружества, които успяха да увеличат своята пазарна капитализация днес. Изчисления на Bloomberg показват, че техните акции се търгуват на най-ниските си нива от 2004 г. досега.

Основният японски индекс Nikkei 225 се понижи с 1%, но все пак остана над психологическото ниво от 10 хил. пункта. В Хонконг Hang Seng загуби 2,1% до 18498,96 пункта и прекрати тридневното си рали. Инвеститорите предпочетоха да приберат част от своите печалби, след като миналата седмица Hang Seng достигна най-високата си стойност за последните девет месеца.

В Сингапур Straits Times падна с 2,4% след като стана ясно, че работодателите са съкратили повече от очакваното служители през първото тримесечие на годината. Най-силно обаче пострада тайванският индекс Taiex, който загуби 3,5%. Борсовият измерител се е повишил с 36% от началото на тази година благодарение на надеждите, че заздравяването на икономическите връзки с Китай ще се отрази благоприятно на местната икономика.

Индексите в тихоокеанския регион завършиха търговията с разнопосочни движения. Австралийският S&P/ASX 200 загуби 0,8%, докато в Нова Зеландия NZX 50 FF се качи с 0,6%. Най-силно обаче се повиши китайският Shanghai Composite, главно благодарение на финансовите компании.

Индексът добави 1,7% до 2789,55 пункта, след като премиерът на Китай акцентира върху спешната нужда от значителни фискални мерки за подкрепа на икономическия растеж. Това помогна на инвеститорите да преодолеят новината за осмия пореден годишен спад на преките чуждестранни инвестиции в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още