IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът леко надолу въпреки размириците в Иран

Президентските избори в Иран може да окажат натиск върху цената на петрола през следващите дни

09:22 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът леко надолу въпреки размириците в Иран

Петролът продължи да поевтинява за втори ден днес, след като инвеститорите се разколебаха дали седеммесечният максимум на цената, достигнат през миналата седмица, е действително оправдан от изгледите за икономическо възстановяване.

Гражданските размирици в Иран, предизвикани от провелите се в страната президентски избори, може да окажат натиск нагоре върху цената на петрола през идните дни. Иран е петият най-голям производител на петрол в света и през пристанищата на страната минават около 40% от световните доставки на петрол по вода.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поевтинява с 1,3% до 71,13 долара за барел в днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси паднаха с 0,9% до 72,04 долара за барел в края на петъчната сесия. Миналата седмица цената се повишаваше и достигна 73,23 долара за барел на 11 юни, което е най-високото ниво за последните седем месеца.

Петролните фючърси на борсата в Ню Йорк са поскъпнали с 46% в рамките на последните два месеца, след като щатската валута поевтиня с 5,6% спрямо кошница от шест основни валути.

Цената на петрола сорт Брент също се понижава. Фючърсите с доставка през юли поевтиняват на борсата в Лондон до 70,76 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия, което е понижение от 1,4%. Търговията с юлския петролен контракт изтича днес.

Страните износителки от петрол, чиито решения оказват силно влияние върху цената на черното злато, ще наблюдават внимателно развитието на световната икономика през следващите няколко месеца. По този начин те ще преценят дали да променят квотите на производството по време на следващата си среща през септември.

Според петролния министър на Катар, цитиран от Bloomberg, ОПЕК ще се въздържи от увеличаването на производството при сегашното развитие на световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още