IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отпускарското настроение настъпва и на световните пазари

Предстоящата седмица е бедна на значими икономически новини за водещите държави, което ще подложи на изпитание борсите по света

09:11 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Отпускарското настроение настъпва и на световните пазари

Предстоящата седмица няма да предложи на анализаторите и пазарните наблюдатели голям брой данни и сигнали за състоянието на основните икономики. Икономическите индикатори, които трябва да бъдат оповестени до петък, не са много на брой, което означава, че борсовата търговия ще бъде поставена пред изпитания.

През последните седмици ръстът на световните пазари, който започна в началото на пролетта, значително забави своя ход, което ясно показва, че инвеститорите имат нужда от още доказателства за стабилизиране на водещите икономики. В отсъствието на такива обаче и под натиска на слуховете за увеличение на лихвите в САЩ, борсите могат да попаднат в трудна ситуация.

За негативни настроения могат да повлияят още повишаването в цената на петрола, както и поевтиняването на американския долар. Освен това анализаторите все по-често изтъкват настъпващото лято като причина за по-вяла търговия и по-нисък интерес към случващото се на пазарите.

През тази седмица две от водещите централни банки – на Япония и на Швейцария, трябва да вземат решение за лихвените проценти в двете страни. Пазарните наблюдатели не очакват промяна на досегашния курс и прогнозират, че лихвата в Япония ще остане 0,1 на сто, а тази в Швейцария – 0,25 на сто.

Днес в САЩ трябва да бъде публикувана статистиката за нетните капиталови потоци в страната за месец май, като очакванията са за нов нетен входящ финансов поток от над 58 млрд. долара. Сред останалите основни индикатори за седмицата са разрешителните за строеж и началното строителство, които ще излязат утре, данните за инфлацията през май и индексът на водещите индикатори (съответно сряда и четвъртък).

В Европа основните показатели, които трябва да излязат, са свързани с еврозоната и Великобритания. Евростат трябва да публикува докладите инфлацията през май и за търговския баланс, а на Острова предстоят новини за безработицата, инфлацията и продажбите на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още