IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г8 се готви за излизане от режим "криза"

Финансовите министри на осемте най-развити страни се разединиха относно стрес тестовете на европейските банки

16:55 | 13.06.09 г.
Г8 се готви за излизане от режим "криза"

Групата на осемте най-развити индустриални държави (Г8) заяви, че страните започват да мислят как да обърнат посоката на спешните ходове, предприети за спасяването на световната икономика, заради натрупването на признаци на възстановяване. 

„Обсъдихме нуждата да подготвим подходящи стратегии за намаляване на необичайните мерки, предприети в отговор на кризата, веднага щом сме сигурни във възстановяването”, казват министрите от Г8 в изявление след двудневни разговори в италианския град Лече. Има „признаци на стабилизация”, въпреки че „ситуацията остава несигурна”.

Правителствата са под натиск да пренасочат фокуса си от борба с рецесията към плавен преход към възстановяване, защото инвеститорите се опасяват, че вложените над 2 трлн. долара в програми за стимулиране може да породят инфлация, ако се оставят без контрол. Има и противоречия относно отказа на Европа да наложи по-строги проверки на състоянието на отделните банки.

Щатските финансови компании разкриха планове да наберат над 100 млрд. долара, откакто провеждането на държавните тестове на 19-те най-големи банки разкри, че 10 от тях се нуждаят от 74,6 млрд. долара допълнителен капитал, за да се справят с по-тежка рецесия. Опасенията, че Европа не полага достатъчно усилия, започват да дестабилизират еврото, като Международният валутен фонд прогнозира, че европейските банки ще трябва да отпишат 750 млрд. долара до края на следващата година.

„Искаме стрес тестове, но стрес тестове на системата, не свързани с отделни банки”, коментира германският финансов министър Пеер Щайнбрюк пред репортери в Лече, цитиран от Bloomberg. „Европейският банков сектор и германският в частност е много по-разнороден от северноамериканския”.

Френският финансов министър Кристин Лагард заяви, че въпреки че тя е за по-голяма прозрачност, европейските лидери все още не са готови да се ангажират с по-задълбочени проверки с аргумента, че техните банки са твърде различни, за да се оценяват по единен стандарт и че публикуването на резултатите би могло отново да разпали кризата.

Съпротивата предизвика критиката на канадския финансов министър Джим Флахърти, който каза, че тя би могла да попречи на съживяването на световните финансови пазари и икономика. В изявлението на Г8 не се споменава нищо по въпроса.

Правителствата от групата не дават подробности как и кога ще започнат да затягат политиката и възложиха на МВФ да проучи начините за това. Те обещаха да се координират, за да не изкривят пазарите и икономиките, както се случи с бързането да се спасяват банки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още