IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама ще търси още 313 млрд. долара за здравната реформа чрез спестявания

Така средствата за реформа в здравеопазването, планирани от Белия дом, доближават 950 млрд. долара

13:15 | 13.06.09 г.
Обама ще търси още 313 млрд. долара за здравната реформа чрез спестявания

Американският президент Барак Обама заяви, че правителството може да спести 313 млрд. долара през следващите 10 години, като се създаде по-добра ефективност в програмата за здравно осигуряване Medicare, изисквайки по-добри цени от производителите на лекарства и намалявайки броя на неосигурените американци. 

В седмичното си обръщение по радиото и по интернет днес Обама очерта планираните спестявания, за да илюстрира как планът му за реформи на щатската здравна система няма да увеличи дефицита.

„Тези спестявания доказват, че осигуряването на качествена и достъпна грижа за здравето на американския народ е пряко свързано с отстояването на фискална отговорност”, казва Обама.

Как да се плати за реформата се превърна в един от ключовите въпроси за обсъждане, докато администрацията и Конгреса работят за спазването на крайния срок за окончателно приемане на закон през октомври. Сумата от 313 млрд. долара се явява допълнение към „първоначалната вноска” от 635 млрд. долара, която президентът вече заложи в бюджета за 2010 г. във връзка с предложението за здравеопазването.

По-ранната стойност включва комбинация от увеличения на данъците за по-заможните американци и други спестявания във федералните програми Medicare и Medicaid.

Директорът на бюджета към Белия дом Питър Оршаг казва, че допълнителните приходи заедно с намаленията и планираните спестявания ще покрият приблизителната стойност от 1 трлн. долара, необходими за здравната реформа, дори и общата сума все още да е „непределена”.

„Справяме се добре с обещанието изцяло да финансираме реформата в здравната система през следващото десетилетие”, е заявил Оршаг пред журналисти вчера, цитиран от Bloomberg.

От държавната администрация стигат в изчисленията си до по-малка сума в сравнение с частни анализатори. Гейл Уиленски, бивш администратор в центровете за услуги към Medicare и Medicaid, казва, че стойността може да приближи 1,5 трлн. долара, а други анализатори смятат, че може да достигне и 2 трлн. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още