IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Измамите с парите от пакета стимули в САЩ може да стигнат $50 млрд.

Правителствените пари са много уязвими към измами, тъй като почти всички транзакции се извършват по електронен път

22:54 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Измамите с парите от пакета стимули в САЩ може да стигнат $50 млрд.

Измамници може да източат до 50 млрд. долара от пакета от правителствени стимули в САЩ, след като парите започнат да постъпват в икономиката през следващите месеци. Това е мнението на Дейвид Уилямс, оглавяващ Deloitte Financial Services Advisory, която консултира своите клиенти как да се справят с потенциални измами.

„Стандартното правило е, че от средства на стойност около 500 млрд. долара, които ще минат през системата за обществени поръчки, някъде между 5 и 10% обикновено се сблъскват с потенциални проблеми“, казва той.

Компаниите ще са подложени на повишен натиск да се опитат да предотвратят такива случаи и трябва да са готови да предпазят информацията и парите, смята Уилямс, цитиран от MarketWatch.

Според него парите от пакета стимули са изключително уязвими към измами, тъй като почти всички парични движения се извършват по електронен път.

„Съветваме нашите клиенти да са много предпазливи, за да гарантират, че компаниите им са способни да се справят с потенциални възможности за измама и пропиляване“, казва той.

Това означава да са нащрек за традиционни схеми за измама като таксуване на услуги, които не са били извършени. Това означава също обаче, че компаниите трябва да са още по-прилежни по отношение на воденето на електронни отчети и сигурността на мрежите.

По-рано този месец от ФБР предупредиха бизнеса да бъде внимателен за потенциална вълна от престъпления, свързани с измами и корупция по отношение на пакета от икономически стимули.

Вицепрезидентът на САЩ Джой Байдън дори каза, че вече има регистрирани случаи на измами, свързани с въпросните средства, и че не може да се мине без някои грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още