IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хърватските банки с жестове към нередовните платци заради кризата

Стопанската банка в Загреб и Ерсте банк дават възможност за замразяване на жилищните кредити за времето на бременност и болнични след раждане

18:27 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Хърватските банки с жестове към нередовните платци заради кризата

Банките в Хърватия предлагат модели за отлагане на изплащането на кредити на хора, които заради рецесията са останали без работа, както и на млади майки, предаде ТАНЮГ.

Както показва проучване на хърватския вестник "Вечерни лист", събираемостта на кредитите в хърватските банки е все още относително стабилна, но все по-голям става броят на гражданите, които едва успяват или не могат да покрият месечните си вноски. Особено затруднени са тези, които освен жилищен, имат и някой потребителски кредит или кредитна карта.

Повечето хърватски банки решиха да въведат "индивидуален подход" в случаите, когато възникнат трудности за изплащане на кредитите.

Стопанската банка в Загреб и Ерсте банк дават възможност за замразяване на жилищните кредити за времето на бременност и болнични след раждане, а новост е и отлагането на погасяването на кредити за срок до 12 месеца в случаите, когато кредитополучателят е останал без работа или заплатата му е драстично намаляла в сравнение с времето, когато е взел кредита.

Нито една банка обаче не дава облекчения в случай на минусово салдо по текуща сметка или за вноски по кредитни карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още