IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС приема два нови стандарти за безопасност на децата

Стандартите са за обезопасените спрямо децата заключващи устройства за прозорци и балконски врати и за детските изделия за къпане

15:48 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС приема два нови стандарти за безопасност на децата

Държавите-членки на Европейския съюз се готвят да дадат зелена светлина в понеделник за приемането на два нови стандарта по отношение на безопасността на децата, съобщиха от Европейската комисия.

Стандартите са за обезопасените спрямо децата заключващи устройства за прозорци и балконски врати и за детските изделия за къпане, за които понастоящем не съществуват европейски стандарти.

Случаите на злополуки с падане от височини като прозорци или балкони са сред главните причинители на смърт и мозъчни или скелетни увреждания при децата под 5-годишна възраст. В Дания и Швеция всяка година се регистрират между 20 и 60 такива случая.

Проучване на Австрия, Дания и Норвегия, осъществено през периода 2005 — 2007 г., показва, че няколко от моделите могат да бъдат отключени от деца въпреки твърдението, че са обезопасени спрямо децата, а други модели се срутват, счупват или не преминават успешно изпитванията за износване. При всички изпитани модели липсват някои от изискваните основни инструкции.

С определянето на стандарт на ЕС ще се въведат нови изисквания за изпитването по отношение на обезопасяването на продуктите спрямо деца, за тяхната структурна цялост по време на очаквания им експлоатационен срок, устойчивостта им на стареене и излагане на климатичните условия. Стандартът ще наложи и изискването за предоставяне на ясни инструкции и информация за потребителите.

Съществуват редица примери от целия свят за злополуки и наранявания, претърпени в ранно детство, свързани с продукти за отглеждане на бебета и малки деца. Според проучване на ЕК, обхванало периода 2007 — 2008 г., бебешките столчета, подложките за вана, ваничките и стойките за вана създават особено сериозни рискове за малките деца и бебетата главно заради фалшивото усещане за сигурност, което се създава у възрастните потребители, които, предполагайки, че тези продукти представляват устройства за обезопасяване, са по-склонни да оставят детето без надзор в банята.

Новият стандарт ще въведе засилени изисквания за стабилност и устойчивост, така че да бъде минимизиран рискът от преобръщане, ако детето се наклони в определена посока или се опита да се изправи или бутне продукта. Той също така ще изисква по-ясни и по-видими предупреждения и инструкции за потребителите върху опаковката, върху самия продукт и на мястото на продажба.

ЕК е в процес на актуализиране на стандартите за безопасност за редица продукти, свързани с отглеждането на деца, за които понастоящем стандарти на ЕС не съществуват или съществуващият стандарт не обхваща всички рискове. През следващата година ще бъдат представени предложения за допълнителни стандарти за продуктите за отглеждане на малки деца, като например за столчета за хранене, детски седалки за кола, юргани и дюшеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още