IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Nikkei 225 завърши седмицата над психологическите 10 хил. пункта

Борсовата седмица завърши много оптимистично за японските индекси след добрите икономически данни от Япония, Китай и САЩ

13:29 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Nikkei 225 завърши седмицата над психологическите 10 хил. пункта

Азиатските фондови пазари се устремиха към четвърто седмично повишение благодарение на добрите новини за икономиката на Япония, Китай и САЩ. Вчерашните данни за увеличението на потреблението в САЩ и за намаляването на броя на лицата, подали молби за социални помощи при безработица, също подкрепиха възходящите движения на котировките.

Инвеститорите бяха силно окуражени от новината, че индустриалният сектор в Япония отчита по-силен от очакваното ръст през април. В резултат на това степента на използване на производствения капацитет се увеличава с 10,2% на месечна база.

Индексът на най-добрите японски компании Nikkei 225 се повиши с 1,6% днес и успя да пробие психологическите 10 хил. пункта. Показателят завърши сесията на ниво от 10 135,82 пункта, което е най-високата му стойност от началото на октомври миналата година. По-широкият Topix напредна с 1,1% до 950,54 пункта, след като стана ясно, че индексът на потребителското доверие на японските домакинства е регистрирал 14-месечен максимум през май.

В рамките на последната борсова седмица двата основни индекса на борсата в Токио са добавили малко над 3,7% към стойността си.

Силен седмичен ръст отчетоха и фондовите борси в Тайланд и Южна Корея. Тайландският индекс Thai се е увеличил с 4 на сто спрямо миналия петък, а южнокорейският KRX 100 – с 3 на сто. Миналата седмица стана ясно, че икономиката на Южна Корея е отчела ръст от 0,1% за първите три месеца на годината и по този начин е избегнала рецесията.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific днес се движи с повишение от 0,3% до 105,35 пункта, което е най-високото му ниво от 2 октомври миналата година, по данни на Bloomberg. Само в рамките на последните три борсови сесии борсовият измерител се е повишил с 3,2%.

В сравнение с миналия петък MSCI Asia Pacific напредва с 2% и е на път да реализира четвърта поредна печеливша седмица. Инвеститорите днес пренебрегнаха високата пазарна оценка на акциите, включени в индекса, която надхвърля 42 пъти прогнозираната за тази фискална година печалба и 1,5 пъти счетоводната им стойност.

Тихоокеанските пазари също завършиха сесията с повишения. Австралийският S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% и отчете седмичен ръст от 2,3%. Новозеландският NZX 50 добави 0,5%, но остана на отрицателна територия за изтеклата борсова седмица. Причина за това станаха очакванията, че икономиката на страната ще остане в затруднено положение за известно време поради поскъпването на местната валута.

Китайската борса се нареди на отрицателния полюс, след като индексът на сините чипове CSI 300 и по-широкият Shanghai Composite загубиха близо 2% от стойността си. В рамките на седмицата CSI 300 се понижава с 1,1%, докато Shanghai Composite губи 0,4%.

Причина за пониженията стана решението на китайските финансови регулатори да допуснат нови емисии на фондовата борса в Шанхай. Опасенията, че това ще прекъсне ралито на китайските компании взеха превес над новината за увеличаването на продажбите на дребно и на индустриалното производство през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още