IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа одобрила 3,77 трлн. евро помощ за банките си

Вследствие на предприетите мерки бюджетният дефицит на еврозоната е достигнал най-високо ниво от три години насам през 2008 г.

12:09 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европа одобрила 3,77 трлн. евро помощ за банките си

Европейските правителства са одобрили помощи на стойност 3,77 трлн. евро за подкрепа на банки по време на кризата, според документ на Европейския съюз, цитиран от Bloomberg.

Великобритания е отделила най-много средства – 781,2 млрд. евро, за възстановяване на доверието в кредитните си институции, според данните, подготвени от Европейската комисия, Европейската централна банка и страните членки. Дания, където 13 от общо 140-те банки са получили помощ от централната банка или са били купени от конкуренти през миналата година, е отпуснала 593,9 млрд. евро и се нарежда на второ място по този показател.

Банките в Германия са получили общо 554,2 млрд. евро, в Ирландия – 384,5 млрд. евро, във Франция – 350,1 млрд. евро, в Белгия – 264,5 млрд. евро, в Холандия – 246,1 млрд. евро, в Австрия – 165 млрд. евро, в Швеция – 142 млрд. евро, а в Испания -130 млрд. евро.

Вследствие на предприетите мерки, предназначени да спасят банките и да възобновят икономическия растеж, бюджетният дефицит на еврозоната е достигнал най-високо ниво от три години насам през 2008 г.

“Условията за развиване на дейност за банките вероятно ще останат предизвикателни, особено по отношение на загубите в кредитните портфолиа“, пише в документа, който ще бъде обсъждан на срещата на лидерите на ЕС на 18 и 19 юни в Брюксел.

За капиталови инжекции европейските правителства са одобрили около 311,4 млрд. евро, за гаранции върху пасиви на банките – 2,92 трлн. евро, за освобождаване от „лоши“ активи - 33 млрд. евро, а за ликвидност – 505,6 млрд. евро.

Голяма част от новите страни членки, сред които Словакия, Чехия, Естония и Литвам не са предприели мерки за подкрепа на финансовите си пазари, пише още в документа. Много банки в региона са собственост на чуждестранни финансови институции. Над 80 на сто от банковите заеми в Централна и Източна Европа са отпуснати от кредитори, които са собственост на компании от шест западноевропейски страни.

Според доклада на ЕС предприетите мерки са допринесли за стабилизирането на „изключително напрегнатите условия на финансовите пазари, наблюдавани през есента на миналата година“, но някои рискове все още се запазват.

Според документа е възможно чрез ново законодателство ЕС да изисква банките, получили помощ, да продават клонове или подразделения, за да получат одобрение за планове за преструктуриране. Тези правила евентуално ще бъдат одобрени до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още