IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия се бори срещу банкрут с рязко съкращаване на разходите

Премиерът на страната обяви план за намаляване на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера

11:45 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия се бори срещу банкрут с рязко съкращаване на разходите

Премиерът на Латвия обяви план за борба с острата криза в страната, с помощта на който да бъде преодоляна опасността от банкрут, която стои пред правителството. С очаквания за икономически спад от 20 на сто, страната се нарежда сред най-тежко пострадалите от глобалната икономическа криза.

Планът предвижда съкращение с 10 на сто на пенсиите за възраст, както и драстично орязване на пенсиите на все още трудещите се латвийци със 70 на сто. Освен това се очаква заплатите в бюджетния сектор да бъдат съкратени с 20 на сто.

Нивото на необлагаемия доход в страната също ще бъде понижено, а надбавките за гледане на дете – смъкнати с 10 на сто. Според премиера правителството ще започне още от сега да разработва бюджета за следващата година, тъй като ситуацията изглеждала доста притеснителна.

Вчера по националното радио премиерът Владис Домбровскис обяви, че „с взетите решения страната е била спасена от банкрут“, предава CNBC. Очаква се разходите на правителството да бъдат съкратени с 500 млн. лата (около 1 млрд. долара).

Изискванията за съкращение на разходите са условие за усвояването на транш от 1,2 млрд. евро до края на този или в началото на следващия месец от страна на ЕС и МВФ. Плащането е част от плана за подпомагане на страната със 7,5 млрд. евро.

Окончателното гласуване на промените трябва да бъде направено на 17 юни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още