IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Догонването на Запада от Източна Европа ще се забави

След като големите реформи ускориха разширяването на ЕС на изток през 2004 и 2007 г., инерцията в региона отслабна

17:39 | 11.06.09 г.
Догонването на Запада от Източна Европа ще се забави

Когато източните членки на ЕС погледнат назад към икономическата криза, вероятно ще я възприемат като момента, в който застигането на по-богатия Запад се е забавило. Въпреки подобряването на жизнения стандарт и икономическия ръст през 20-те години след падането на комунизма инерцията в държавите от бившия източен блок за радикални реформи, необходими, за да настигнат бързо по-старите страни членки на ЕС, намалява, пише икономическият наблюдател на Ройтерс за Централна Европа и Балканите Майкъл Уинфри.

Източните страни вече направиха много. Полша например реформира пенсионната си система, а Словакия въведе плоския данък, който е благоприятен за бизнеса.

Отчасти обаче заради щедрите социални системи нивото на заетост в Унгария, Румъния и други страни е ниско. Здравеопазването е неефективно, а пенсионните системи са застрашени от евентуален фалит заради застаряващата работна сила.

Нийл Шиъринг, икономист от Capital Economics, казва, че след като големите реформи ускориха разширяването на ЕС на изток през 2004 и 2007 година, инерцията значително се забави. Същевременно надеждата, че въвеждането на еврото ще стимулира нови реформи, бе попарена, тъй като икономическата криза вкара правителствата в режим на борба с проблемите и вероятно ще забави влизането им в еврозоната с няколко години.

По-бавното догонване все още ще бъде привлекателно за някои чуждестранни инвеститори, но това може да разстрои младите поляци, латвийци и българи, които преди две години си мислеха, че биха могли лесно да настигнат Запада до следващото десетилетие.

Средната покупателна силна в България, която е най-бедната членка на ЕС, в момента е едва 39% от средното за ЕС. В Полша този показател е 56%.

Кризата доведе до по-високи бюджетни дефицити и мерки за "затягане на коланите", за които Международният валутен фонд призова в спасителните си програми. Според анализаторите те ще подкопаят държавния апетит към радикална реформа, щом свърши кризата.

Това стана особено ясно в Латвия, Унгария и България, където бюджетните ограничения от управляващите партии доведоха до поражения на изборите за Европейски парламент през миналата седмица, пише още в анализа.

Увеличението на заетостта е друг важен въпрос за Източна Европа. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие едва 57% от хората в трудоспособна възраст в Полша и Унгария имат работа, спрямо 72% за Великобритания и 69% в Германия и Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още