IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Годишната инфлация в Румъния най-ниска за последните близо 2 години

Потребителските цени през април са се повишили с 5,95 на сто на годишна база, което е забавяне с над половин пункт

14:23 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Годишната инфлация в Румъния най-ниска за последните близо 2 години

Ръстът на потребителските цени в Румъния забавя своя ръст до 5,95 на сто през април на годишна база, което е най-ниската стойност за последните 21 месеца, съобщават от националната статистика на северните ни съседи.

През април се наблюдава слаб спад в цените на храните и услугите. Това е довело до ниската инфлация, която излезе по-слаба от предварителните очаквания за поскъпване на живота с малко над 6 на сто.

Най-значителното поскъпване за месеца се наблюдава при пресните храни – плодовете са поскъпнали с 2,3 на сто, а зеленчуците – с 2 на сто.

За 12-те месеца до края на април инфлацията в Румъния е възлязла на 7,4 на сто, след като за годината до края на март поскъпването на живота беше 7,4 на сто, предава агенция ActMedia.

По данни на националната статистика от началото на годината румънците харчат най-много за храна – 37,6 на сто от всички разходи. Всички останали стокови групи взети заедно съставят 44 на сто от потреблението, а за услуги се отделят 18,4 на сто от всички разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още