IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Адвокат ще определя бонусите на шефовете в спасените щатски компании

Кенет Файнбърг ще разполага с властта да определя заплатите и бонусите на шефовете на някои от най-големите щатски компании

10:40 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Адвокат ще определя бонусите на шефовете в спасените щатски компании

Щатското правителство назначи вашингтонския адвокат Кенет Файнбърг за „отговорник“ за заплащането на изпълнителните директори на компаниите, които получиха финансова помощ от държавата, съобщи ВВС.

Файнбърг ще разполага с властта да определя заплатите и бонусите на шефовете на някои от най-големите щатски компании, сред които Bank of America, Citigroup и General Motors.

Назначаването му е част от по-широкообхватен план за препоръки за заплащането, които може да засегнат всички публично търгувани компании.

По-рано тази година новините за бонусите, раздадени на изпълнителни директори на спасения от държавата застрахователен гигант AIG, предизвикаха голямо обществено недоволство. Финансовият министър Тимъти Гайтнър обеща, че администрацията на Белия дом ще настоява за нови закони, които да дадат на акционерите по-големи правомощия при определяне на заплатите на шефовете на публичните компании.

Според New York Times Файнбърг ще определя заплатите на 25 висши изпълнителни директори в AIG, Citibank, Chrysler, Chrysler Credit, General Motors и финансовото му подразделение GMAC, както и Bank of America.

За близо 80-те финансови институции, които получиха държавна помощ, Файнбърг ще разработи схема за заплащания, без да определя точния им размер.

По думите на Гайтнър практиката за възнаграждения на ръководните кадри е допринесла за финансовата криза, тъй като е насърчавала поемането на рискове с цел краткосрочна печалба.

10-те банки, на които правителството разреши да изплатят получените като помощ средства, няма да попаднат под властта на Файнбърг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още