IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсов спад в САЩ

Малко след началото на сесията индексите се оцветиха в червено и останаха на отрицателна територия до края на търговията

23:05 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Борсов спад в САЩ

Борсовата търговия в САЩ премина на отрицателна територия. В самото начало на сесията индексите започнаха с повишения, водени от представителите на добивния сектор, но ентузиазмът утихна бързо. Последва негативна търговия по време на цялата борсова сесия.

Така индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average за пореден път не успя да се задържи трайно над нивото си на затваряне от края на миналата година. Индексът на няколко пъти вече преминава над стойността си от края на декември, но нито веднъж през последните седмици не успя да завърши на ниво 8 776,39 пункта.

Днес бенчмаркът се понижи с 0,28 на сто до 8 739 пункта. Широкият индекс S&P 500 падна с 0,34 на сто до 939 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отстъпи с 0,38 на сто до 1 853 пункта.

В самото начало на днешната сесия пазарите усетиха позитивен импулс заради повишения интерес към представителите на добивния сектор. Той пък се засили заради поскъпването на основните суровини и преминаването на петрола над 71 долара за барел, което се случва за пръв път тази година.

Основната макроикономическа новина за американската икономика днес е свързана с данните за търговския дефицит за месец април. Те показаха увеличаване на дефицита и спад на износа до най-ниската му стойност за последните три години.

Спадът на индексите се задълбочи въпреки докладът Бежова книга на Фед, който показа сигнали за стабилизиране на икономиката в някои от регионите в САЩ. Мнозина анализатори приеха данните като знак, че рецесията отхлабва своята хватка и че през следващите месеци можем да станем свидетели на ръст на деловата активност.

Негативно обаче бе приета новината за високата доходност, която достигнаха дългосрочните правителствени облигации на САЩ при днешния аукцион. Правителството пласира емисия от 19 млрд. долара, но доходността скочи до най-високите си нива за последните осем месеца.

Облигациите с матуритет 10 години постигнаха доходност от 3,95 на сто въпреки ниските лихвени проценти на централната банка, което означава, че инвеститорите изискват по-високи премии, за да финансират правителството. Това пък може да се приеме като сигнал, че се опасяват от платежоспособността на американската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още