IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия обяви, че ще намалява портфейла си от американски облигации

Едва седмица след като Китай обяви, че ще намалява зависимостта си от долара, същото направиха и руснаците

19:21 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия обяви, че ще намалява портфейла си от американски облигации

Централната банка на Русия обяви, че вероятно ще ограничи инвестициите си в американски правителствени облигации. Това се случва едва около седмица, след като Китай обяви подобни намерения, макар вчера властите в Пекин да заявиха, че не търсят алтернативи за подменяне на долара.

Общият валутен резерв на Русия възлиза на около 401 млрд. долара. Към момента Русия разполага с американски държавни облигации на стойност около 140 млрд. долара. Според вицепрезидента на руската Централна банка Алексей Улюкаев вероятно част от тях ще бъдат преструктурирани в облигации, емитирани от Международния валутен фонд.

В края на миналия месец руският финансов министър Кудрин обяви, че страната ще инвестира около 10 млрд. долара от резервите си в облигации на МВФ. Вчера пък управляващият директор на фонда Доминик-Строс Кан съобщи, че Китай възнамерява да вложи в такива инструменти 50 млрд. долара.

Причината за безпокойството на Русия и Китай е огромният бюджетен дефицит на САЩ, който се очаква да възлезе на 1,75 трлн. долара за периода септември 2008 – септември 2009 година. За предходния период отрицателното салдо беше близо 4 пъти по-ниско, като възлезе на 455 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още