IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Футболният бизнес също усети икономическата криза

Най-доходоносните професионални футболни лиги в Европа отделят все по-малка част от своите приходи за заплати на играчите

09:19 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Футболният бизнес също усети икономическата криза

В началото на тази седмица испанският футболен клуб Реал Мадрид подписа договор за трансфера на бразилската футболна звезда Рикардо Кака. Италианският отбор Милан ще се раздели с футболиста срещу сумата от 65 млн. евро, което е втората най-голяма сделка в историята на футболните трансфери.

Въпреки космическите заплати, които петте най-популярни футболни първенства в Европа изплащат на своите играчи, те ще се изправят пред сериозни изпитания през тази година. Възможно е приходите им да намалеят значително, защото икономическата криза може да принуди част от спонсорите на футболните първенства да се оттеглят.

Посещаемостта на мачовете, другият основен източник на приходи, също може да спадне значително. Трайното нарастване на безработицата, която достигна 9,3% в еврозоната през април, може да накара много футболни фенове да следят любимите си отбори от къщи.

Публикация на The Economict показва, че разходите за заплати на петте най-доходоносни футболни лиги в Европа се увеличават като част от общите приходи. Това се дължи отчасти именно на спада в техните приходи.

Испанското футболно първенство Примера Дивисион харчи доста по-малка част от своите приходи за заплати в сравнение с футболните лиги в Италия и Франция. Единствено Бундеслигата в Германия успява да запази съотношението между разходите за заплати и приходите стабилно на нивото от 1997 г.

Доклад на одиторската фирма Deloiite показва, че футболният бизнес в Европа е реализирал приходи в размер на 14,6 млрд. евро за периода 2007-08 г. От тях 53% са били генерирани от петте футболни първенства във Великобритания, Испания, Италия, Германия и Франция.

Данните на Deloiite показват още, че приходите на футболното първенство в Англия възлизат на близо 2,5 млрд. евро за периода 2007-08 г. След него се нареждат испанското, немското и италианското първенство с около 1,5 млрд. евро. На последно място остава първенството във Франция с 1 млрд. евро приходи.

Ето защо не е изненадващо, че над 70% от приходите на френското първенство отиват за покриване на разходите за заплати през 2008 г. В Италия този процент се колебае малко под 70%, а в Испания и Великобритания е малко над 60%. Единствено в Германия едва половината от приходите се изплащат като обезщетения на играчите.

Английската Висша лига, която води класацията по приходи, може да пострада сериозно през тази година, след като ирландската спортна телевизия Setanta, която е един от главните й спонсори, се оказа на ръба на фалита.

В момента се водят спешни разговори за финансиране на закъсалия спортен оператор, по данни на Ройтерс. Плетената спортна телевизия е главен медиен партньор на Британската футболна асоциация и притежава правата за излъчване на редица спортни мероприятия, в това число футбол, крикет, бокс и голф.

Драстичният спад на нейните приходи през тази година я постави в затруднено положение. През февруари частната компания пострада и от отлив на клиенти, след като не успя да запази правото да показва желания брой футболни мачове от английското първенство през следващите три години.

Миналата седмица Setanta не успя да плати дължимите 3 млн. паунда на шотландската Висша лига, което поставя под въпрос много по-голямата вноска от 30 млн. паунда, дължими на английската Висша лига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още