IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът достигна най-високата си цена от началото на годината

Котировките минаха над 71 долара в днешната търговия заради спад на долара и понижение на запасите в САЩ

14:28 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът достигна най-високата си цена от началото на годината

Цената на петрола достигна най-високите си нива от началото на 2009 година, като премина над 71 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк. Търгуваният в Лондон сорт Брент пък вече се котира над 70 долара за барел.

Повод за поскъпването на черното злато даде отстъплението на американския долар, което засили интереса към инвестициите в суровини. На пазарните настроения повлия и новината, че запасите от петрол в САЩ са се смъкнали с близо 6 млн. барела през последната седмица.

Днес се очакват и официалните данни на правителството за запасите от петрол, като анализаторите очакват те да покажат сходно понижение.

До момента в Лондон Брентът с доставка през юли поскъпва с 1,5 на сто до 70,68 долара за барел, а американският лек суров петрол повишава цената си с 1,6 на сто до 71,13 долара за барел.

На този фон борсовите индекси в Азия отбелязаха значителни повишения, а до момента на повечето в Западна Европа се наблюдават повишения от по над 2 на сто.

По-рано днес пък от Лукойл България съобщиха за поредно увеличение на цените на горивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още