IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия в рецесия, свиването на икономиката обаче е по-слабо от очакваното

Икономисти очакват бразилската икономика да се свие с 0,7 на сто тази година, което би било най-големият спад от 19 години

17:30 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия в рецесия, свиването на икономиката обаче е по-слабо от очакваното

Бразилската икономика изпадна в рецесия през първото тримесечие за първи път от 2003 г. насам, след като световната криза доведе до рекорден спад в инвестициите и намали търсенето на бразилски стоки, съобщи Bloomberg.

БВП на страната се е свил с 1,8 на сто на годишна база и с 0,8 на сто спрямо предходното тримесечие, като това е второ поредно тримесечие на икономически спад. Очакванията обаче бяха за още по-голям спад с 2,8 на сто на годишна и 1,9 на сто на тримесечна база.

По-малкото от очакваното свиване на икономиката може да накара централната банка на страната да намали темпа на намаляване на лихвата. Анализатори прогнозират понижение на основната лихва до 9,5 на сто от сегашното рекордно ниско ниво при 10,25 на сто.

На всяка от последните си три срещи банката намаляваше лихвата с най-малко 1 процентен пункт, а очакванията са този темп да се забави до 0,5 процентни пункта на предстоящата утре среща.

Спрямо четвъртото тримесечие инвестициите през първите три месеца на годината са намалели с 12,6 на сто, което е най-големият спад на индикатора от началото на изчислението му през 1996 г.

Все пак обаче има и положителни сигнали за икономиката. Индустриалното производство се е увеличило с 1,1 на сто през април спрямо март, което е четвърти пореден месечен ръст. Продажбите на дребно пък отчитат през март трети пореден месец на увеличение. През февруари компаниите отново са почнали да наемат служители, след като през декември бяха закрити рекордните 655 хил. работни места.

Икономисти очакват бразилската икономика да се свие с 0,7 на сто тази година, което би било най-големият спад от 19 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още