IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачка заплашва лондонското метро, загубата за града ще е $160 млн.

Преговорите между синдикати и работодателя за увеличение на заплатите са се провалили, началото на стачката е планирано за довечера

12:43 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Стачка заплашва лондонското метро, загубата за града ще е $160 млн.

Милиони пътуващи се очаква да бъдат засегнати от планираната 48-часова стачка на служителите в лондонското метро, съобщи ВВС.

Около три млн. души използват мрежата на лондонското метро дневно. Според оценки на бизнес групата London First стачката ще струва на Лондон около 100 млн. паунда (близо 160 млн. долара).

Членовете на профсъюза на работниците в железопътния, морския и градския транспорт ще започнат стачните си действия в 7 часа вечерта местно време, тъй като преговорите за заплатите им и работните места са се провалили.

От профсъюза са заявили, че са готови да водят още преговори с кмета или представител, отговарящ за транспорта.

Компанията, която отговаря за транспорта в британската столица - Transport for London (TfL), ще въведе различни мерки за справяне със стачката, като схема за споделяне на таксита и допълнителни места за паркиране на велосипеди, допълнителни автобуси и др.

Ако стачката върви по план, нормалното движение на метрото трябва да бъде възстановено до петък сутрин.

Стачните действия няма да доведат до споразумение с профсъюза, категоричен е кметът на Лондон Борис Джонсън.

По време на преговорите между двете страни в понеделник от ръководството на метрото са предложили на персонала четиригодишно споразумение, което включва увеличение на заплатите с 1,5% тази година, а след това индексиране с нивото на инфлация плюс 0,5%. Другият предложен вариант е бил двегодишно споразумение с 1% увеличение за първата година, а за втората – индексация според инфлацията плюс 0,5%.

От синдиката обаче искат увеличение на заплатите с 5% и обещание да няма съкращения на щата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още