IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бъфет изкупува облигации заради „невъобразимата“ им доходност

Компанията на милиардера е удвоила портфейла си от общински облигации за последните девет месеца

10:46 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бъфет изкупува облигации заради „невъобразимата“ им доходност

Ръководената от милиардера Уорън Бъфет компания Berkshire Hathaway се е насочила към активни инвестиции в общински облигации. За последните девет месеца експозицията в този вид инструменти е скочила от 2,05 на 4,05 млрд. долара, като причината за това е „невъобразимата доходност“, която те предлагат според Бъфет.

Berkshire се е насочила към изкупуване на облигации на фона на силно ограничени покупки на акции. Възможността за придобиване на облигации е дошла заради добрите кешови наличности на компанията. В момент, когато хедж-фондовете и взаимните фондове са били притиснати от маржин колове, компанията на Бъфет е успяла да реализира добри сделки.

„Умелите инвеститори прибраха добри печалби. За хора като Бъфет, които са разбрали, че принципите на инвестиране в стойност (т.нар. value investments) не се променят независимо от обстоятелствата, имаше някои отлични възможности, смята Джанет Таваколи, автор на книгата „Dear Mr. Buffet“, цитиран от Bloomberg.

През първото тримесечие на годината Berkshire е инвестирала 624 млн. долара в акции, което е най-ниската сума от поне 2005 година насам. В същото време кешовата наличност се е свила до нива под 20 млрд. долара в резултат на първата годишна загуба на компанията за последните поне 20 години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още