IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Barclays ще продава и своето звено за управление на активи BGI

Инвестиционната компания BlackRock и американската банка Bank of New York Mellon са сред потенциалните купувачи

20:08 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Barclays ще продава и своето звено за управление на активи BGI

Третата по големина британска банка Barclays търси купувач на своето звено за управление на активи Barclays Global Investors (BGI). Финансовата група преговаря с инвестиционната компания BlackRock и други заинтересовани от сделката лица, пише Bloomberg.

Освен BlackRock, която е най-голямата публична компания за управление на активи в света, интерес към BGI проявява и американската банка Bank of New York Mellon. Barclays се надява да продаде BGI срещу повече от 12 млрд. щатски долара и да запази 20% дял в обединената компания.

Продажбата е част от усилията на Barclays да привлече средства и да укрепи своя капитал, след като загуби над 18 млрд. долара от отписването на активи и лоши кредити. Банката отхвърли предложението на държавата да се включи в правителствената програма за застраховане на токсичните активи през март. По този начин тя успя да остане сред малкото независими големи финансови компании във Великобритания.

През април Barclays се съгласи да продаде своето звено за управление на активи iShares на частния инвестиционен фонд CVC Capital Partners срещу 4,4 млрд. долара. Банката разполага с десет дни, за да намери по-добра алтернатива. В противен случай сделката ще бъде финализирана.

В същото време инвестиционната компания BlackRock води преговори с инвеститори от Централна Европа, които биха могли да осигурят финансиране за сделката. BGI управлява активи за над 1,5 млрд. долара и се нарежда на първо място сред хедж фондовете в Европа, както и сред независимите пенсионни фондове в Канада и Япония.

Покупката на базираната в Сан Франциско компания ще увеличи активите на BlackRock до общо 2,8 млрд. долара и може да се превърне в най-голямото поглъщане в историята на компаниите за управление на активи. Лидерската позиция до момента също принадлежи на BlackRock благодарение на покупката на звеното за управление на активи на Merrill Lynch за 8,5 млрд. долара.

В края на миналия месец стана ясно, че Barclays иска да привлече 65 нови служители в европейското си звено за сливания и придобивания. Финансовата група иска да се превърне в един от световните лидери на този конкурентен пазар за сметка на досегашния фокус на дейността, който падаше върху операциите с облигации, заеми и валути.

Акциите на Barclays поевтиняха с близо половин процент в края на днешната борсова сесия в Лондон. Пазарната капитализация на банката възлиза на близо 24 млрд. паунда и се е увеличила с повече от 80% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още