IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Газпром ще иска кредити за общо 10 млрд. долара

Към началото на 2009 г., Газпром вече има кредити на обща стойност 6,7 млрд. долара

10:49 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром ще иска кредити за общо 10 млрд. долара

Ръководството на Газпром предлага на акционерите си за утвърдят възможността концернът да вземе заеми на обща стойност до 10,5 млрд. долара, със срок до 5 години, пише вестник „Комерсант”, позовавайки се на информация от документите за предстоящото в края на месеца Общо събрание на акционерите на газовия монополист.

По-конкретно, предлага се Газпром да привлече финансови средства основно от държавни банки: от ВЭБ – до 6 млрд. долара, от „Сбербанк” и „Россельхозбанк” - до 1,5 млрд. долара от всяка, от БТБ – до 1 млрд. долара, и от дъщерната си „Газпромбанк” - до 500 млн. долара.

Относно условията на кредитиране ръководството на Газпром посочва, че пределният годишен лихвен процент ще бъде 15% за долари и евро, а за рубли – ставката на рефинансиране на Централната банка на страната плюс 3 процентни пункта.

Към началото на 2009 г. Газпром вече има кредити на обща стойност 6,7 млрд. долара, като най-големи са заемите от „Сбербанк” - за 724 млн. долара (10,25% годишна лихва, срок до 2010 г.) и за още 3 млрд. долара (при лихва от 10%, срок до 2014 т.).

Анализатори коментират, че посочените суми, предвидени да бъдат взети назаем, не е задължително да се вземат в пълен размер, тъй като част от тях представляват „презастраховка за непредвидени случаи”. А самите условия по кредитирането са „скъпи”, но е възможно да бъдат договорени и по-ниски лихвени ставки. С кредитните средства се предвижда основно да се финансира инвестиционната програма на концерна и да се рефинансират дългове.

Що се отнася за настоящата година, за първото тримесечие Газпром е погасил дългове на обща стойност 2,8 млрд. долара, за второто – 3,7 млрд. долара, за третото и четвърто тримесечие газовият гигант трябва да погаси съответно 1,33 млрд. долара и 3,77 млрд. долара, като е възможно част от средствата по кредитите да бъдат погасени предсрочно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още