IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Bundesbank с по-мрачни прогнози за немската икономика

Централната банка на страната ревизира рязко надолу до 6,2% очакванията си за свиване на БВП

14:28 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Bundesbank с по-мрачни прогнози за немската икономика

Брутният вътрешен продукт на Германия ще се свие с 6,2 на сто тази година, прогнозират от централната банка на страната (Bundesbank), съобщи Ройтерс.

Това е рязка ревизия в посока надолу спрямо публикуваните през декември очаквания на банката за свиване на БВП с 0,8 на сто тази година.

„Немската икономика в момента е в сериозна рецесия“, се казва в изявлението на Bundesbank. Изготвянето на прогнозата е приключило на 22 май.

„Натискът в посока надолу върху немската икономика вероятно ще бъде намален в течение на 2009 г., въпреки че няма признаци за значително обръщане в положителна посока в близко време“, смятат от банката.

Икономиката ще отчете леко възстановяване през 2010 г., но икономическата активност ще остане слаба.

От Bundesbank очакват през следващите тримесечия да има още съкращения на работни места и по-бърз растеж на безработицата, която се прогнозира да достигне 10,5 на сто през 2010 г. спрямо 8,4 на сто през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още