IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възходът на азиатските борси продължава

Азиатските индекси успяха да се възстановят след вчерашните загуби и почти всички борсови пазари приключиха седмицата на положителна територия

13:18 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Възходът на азиатските борси продължава

Азиатските индекси успяха да се възстановят след вчерашните загуби и почти всички борсови пазари приключиха седмицата на положителна територия, с изключение на този в Тайван, Южна Корея и Шри Ланка. През май индексите в региона успяха да запишат впечатляващи ръстове на фона на противоречиви макроикономически данни и силна волатилност на финансовите пазари.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в 12 азиатски и тихоокеански държави, се устреми към трети пореден седмичен ръст. Борсовият измерител добавя 0,6% към стойността си до 103,81 пункта и по този начин увеличи преднината си до 1,7% от началото на тази седмица.

Данните за нарасналата икономическата активност в производствения сектор на Китай и изненадващия ръст на австралийската икономика през първото тримесечие подхраниха силния ръст на котировките в Сидни и Шанхай.

Индексът на най-добрите компании на борсата в Шанхай CSI 300 отчита седмичен ръст от 6,5% до 2939,31 пункта, а по-широкият Shanghai Composite се увеличава с 4,6% до 2753,89 пункта. Hang Seng записа седмичен ръст от 2,8%, след като днес се повиши с близо 1% и затвори при ниво от 18 679,53 пункта.

В края на днешната сесия обаче CSI 300 и Shanghai Composite отчетоха спад от половин процент, след като стана ясно, че инвестицията на китайската компания за производство на алуминий Chinalco в третата по големина миннодобивна компания Rio Tinto пропада.

В същото време инвеститорите в Сидни приветстваха новината, че британско-австралийският добивен гигант е развалил споразумението с Chinalco и е предпочел BHP Billiton за бизнес партньор. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 10% и помогнаха на австралийският индекс S&P/ASX 200 да добави 0,9% до 3971,2 пункта. В рамките на седмицата S&P/ASX 200 се е повишил с над 4%.

Компаниите от добивния и енергийния сектор се превърнаха в най-добре представящите се дружества в състава на MSCI Asia Pacific през последния месец благодарение на растящите цени на металите и петрола. Поскъпването на акциите в MSCI Asia Pacific през последните три месеца направи тяхната пазарна оценка 1,5 пъти по-висока от счетоводната им стойност и 40 пъти по-висока от тяхната печалба.

Поевтиняването на японската йена срещу повечето основни валути подкрепи книжата на японските производители, в резултат на което индексът Nikkei 225 завърши сесията с повишение от 1% и седмицата с ръст от 2,6%. По-широкият Topix на свой ред добави 0,6% към стойността си днес и е с 2,1% по-висок в сравнение с миналия петък. Инвеститорите проявиха най-голям интерес към акциите на финансовите, добивните и петролните компании.

Индексите в Южна Корея също завършиха днешната сесия с повишения след новината, че икономиката на страната е успяла да избегне рецесията. Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се повишава с 0,1% на тримесечна база за периода януари – март.

Индексът на сините чипове в Корея KRX 100, както и по-широкият Kospi добавиха по 1,2% към стойността си. Въпреки днешните повишения обаче и двата индекса финишираха на отрицателна територия, като отчетоха седмичен спад от съответно 0,4% и 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още