IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аерофлот вече не иска унгарската Malev

Общо задължения на Malev са около 200 млн. евро

11:37 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Аерофлот вече не иска унгарската Malev

Аерофрот е препоръчал акциите на унгарската авиокомпания Malev, притежание на руската държавна банка „Внешэкономбанк” (ВЭБ), да бъдат продадени, съобщи вестник „Комерсант”, позовавайки се на източници от Аерофлот.

ВЭБ стана официално собственик на 49% от акциите на унгарския авиопревозвач през януари, като Аерофлот беше привлечен като консултант и фактически управляваща компания на Malev, с тенденция на следващ етап всички или част от акциите на Malev, притежание на банката, да бъдат изкупени от руския национален авиопревозвач.

Мотивът за „излизане от сделката”, по думите на източника от Аерофлот е, че авиокомпанията „счита проекта за безперспективен”.

Унгарският национален авиопревозвач Malev миналата година е превозил над 3 млн. пътници. По предварителни данни приходите на компанията за 2008 г. са близо 420 млн. евро, загубите от оперативна дейност – 30 млн. евро, загубите след плащане на данъци – 50 млн. евро. Общо задължения на компанията са около 200 млн. евро.

Досега ВЭБ е имала разходи във връзка с Malev на стойност над 170 млн. евро, въпреки че пряко покупката на губещата авиокомпания е била за символична сума.

Засега ръководството на банката не е определило позицията си относно евентуалната продажба на акциите на Malev, още повече че в условията на криза трудно би се намерил купувач, дори за символична сума. От руското Министерство на транспорта, което също трябва да даде съгласието си за евентуалната продажба, засега не са изказали мнение по въпроса.

Анализатори коментират, че по предварителни разчети Аерофлот (за който се смяташе, че ще купи акциите на Malev) би трябвало да вложи в унгарската авиокомпания за две години поне 50 млн. долара и тя пак ще бъде губеща. А политиката на новото ръководство (от април) на руската авиокомпания е да намалява разходите и да укрепва позициите на авиокомпанията в Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още