IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестициите в зелена енергия в света превишиха тези в изкопаеми горива

Инвестициите в екоенергия през миналата година са над 4 пъти повече от тези през 2004 г., според доклада на ООН

10:01 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестициите в зелена енергия в света превишиха тези в изкопаеми горива

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници в световен мащаб са надвишили тези в изкопаеми горива за първи път през 2008 г., като секторът е привлякъл рекордните 155 млрд. долара, съобщи АФП, позовавайки се на доклад на ООН.

От тази сума 36 млрд. долара са били инвестирани в производството на „чиста“ енергия в развиващи се икономики като Китай, което представлява ръст от 27 на сто спрямо 2007 г.

105 млрд. долара са били инвестирани директно в генерирането на енергия от вятъра, слънцето, водата, биомаса и геотермални източници.

Инвестициите в екоенергия през миналата година са над 4 пъти повече от тези през 2004 г., според доклада на ООН.

Производството на енергия от вятъра е привлякло най-много нови инвестиции – 51,8 млрд. долара, а при слънчевата енергия се отчита най-голям растеж на вложенията – с 49 на сто до 33,5 млрд. долара.

Обратно на тези тенденции инвестициите в биогорива са намалели с 9 на сто до 16,9 млрд. долара.

Кризата обаче се отразява и на възобновяемите енергийни източници, като през първото тримесечие на тази година новите инвестиции в сектора са се понижили с 53 на сто на годишна база до 13,3 млрд. долара.

Според доклада през тази година се наблюдават някои признаци на възстановяване на дейността в сектора, но той вероятно ще падне много под нивата от предишните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още