IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Медведев: Справедливата цена на петрола е 60-70 долара

Руският президент вижда оптимистични сигнали за икономиката на страната и очаква бързо възстановяване

10:03 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Медведев: Справедливата цена на петрола е 60-70 долара

Руският президент Дмитрий Медведев смята, че цени на петрола в диапазона 60-70 долара за барел са „честни“ и дават добри перспективи за растеж пред страната му. „През 2006 година 60-70 долара за барел изглеждаха като много висока цена. Сега на мен лично такива нива ми изглеждат доста справедливи с оглед върховете, достигнати преди година“, казва президентът.

„Иска ми се да вярвам, че промяната в цената на петрола вече отразява някои фундаментални тенденции, които определят световната икономика“, е заявил Медведев в интервю за CNBC.

Поскъпването на петрола, забавянето на ръста на инфлацията и безработицата в Русия, както и стабилизирането на индустриалното производство „ме поставят в много оптимистична рамка на разсъждения“, казва Медведев.

Русия е най-големият износител на енергийни ресурси в света, но въпреки това през първото тримесечие на годината отбеляза икономически спад от цели 9,5 на сто. Очакванията на финансовото министерство пък са за цялата 2009 година да бъде отчетен спад от 8 на сто.

Проблемите за руската икономика дойдоха от това, че основният петролен сорт, който се добива в страната, срина цената си от 142,50 долара за барел през юли миналата година до едва 32,34 долара за барел в края на декември. От тогава обаче котировките са се удвоили до нива над 60 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още