IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестицията в сребро стана по-печеливша от тази в злато

Белият метал може да се превърне в по-добрата алтернатива за защита от инфлация през 2009

09:50 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвестицията в сребро стана по-печеливша от тази в злато

Цената на среброто расте по-бързо от тази на златото и платината през тази година, което автоматично го превръща в по-добро средство за защита срещу инфлация. Белият метал вероятно ще продължи да се представя по-добре и през следващите месеци, защото служи не само като средство за запазване на стойността, но и се използва в редица индустриални отрасли, пише Market Watch.

Разбира се по-високата възвращаемост винаги е съпътствана от по-голям риск. Цената на среброто е много по-нестабилна от тази на златото, защото по-малко хора търгуват с белия метал и съответно пазарната ликвидност е по-ниска. Това прави инвестицията в сребро по-рискова от тази в злато. Когато ценните метали поскъпват или поевтиняват едновременно, цената на среброто обикновено расте или пада с по-бързи темпове.

Фиксингът на среброто в Лондон е световен барометър за спот-цената на ценния метал. Той се е повишил с близо 50% от началото на годината до близо 16 долара за тройунция, което е най-високата цена за последните десет месеца. Това значително поскъпване се обуславя от засилените покупки на сребърни монети, кюлчета и акции на борсово търгувани фондове (ETF), които инвестират в сребро.

Среброто поскъпва по-силно от платината и златото, които са увеличили цените си съответно с 30% и 12% от началото на годината. Сребърните фючърси, които се търгуват на стоковата борса в Ню Йорк, поскъпнаха с 27% на месечна база през май, което е най-силното рали за последните 22 години.

Показателно е и, че среброто се представя най-добре сред стоките, включени в индекса на Merrill Lynch MLCX, с изключение на петролните фючърси. Петролът е другото популярно средство за защита при висока инфлация и финансова несигурност.

Среброто може да се използва в редица индустрии, като се започне от фотографията и се стигне до производството на електроника и метални изделия. Пазарни анализатори очакват, че търсенето на метала за производствени цели ще се засили през втората половина на годината. На годишна база обаче се очаква спад в потреблението.

Миналата година цената на среброто достигна най-високото ниво за последните 28 години от близо 21 долара за тройунция. В случай че вярата на инвеститорите в икономическото възстановяване се запази и доларът продължи да поевтинява, не е изключено среброто да подмине това ниво през втората половина на годината.

Златото се представи по-добре от среброто през 2007 и 2008 г., докато за четирите години преди това среброто успя да поскъпне по-силно. Миналата година среброто се понижи с 27% на годишна база със задълбочаването на проблемите, предизвикани от ипотечната криза в САЩ. Използването на среброто за индустриални нужди прави неговата цена много по-чувствителна към данните за икономическия растеж.

За разлика от среброто златото поскъпна с 4% през 2008 година, което е осмата поредна година на печалба. Докато на златото се гледа предимно като съвършеното средство за защита от инфлацията, среброто играе по-важна роля за икономиката и производството му е седем пъти по-голямо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още