IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за заетостта

Инвеститорите насочиха цялото си внимание към макроикономическите данни след края на корпоративния сезон

18:24 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси тръгнаха надолу след данните за заетостта

Щатските индекси се озоваха на отрицателна територия в началото на днешната сесия след като стана ясно, че още 532 хил. работни места са били закрити в частния сектор на американската икономика през изминалия месец.

Разочароващи бяха и данните за фабричните поръчки през април, както и тези за индекса на бизнес активността в сектора на услугите, които се увеличиха по-слабо от очакваното.

Деветдесет минути след началото на сесията основният индекс Dow Jones IA се понижава с 0,8% до 86667,28 пункта. По този начин борсовият показател прекъсна печелившата серия от предишните четири сесии, която му донесе повишение от над 5%.

По-широкият S&P 500, който включва компании от Нюйоркската фондова борса и Nasdaq, се понижава с 1,2% до 933,14 пункта. Технологичният Nasdaq Composite губи 0,7% от стойността си до 1824,59 пункта, след като инвеститорите насочиха цялото си внимание към макроикономическите данни след края на корпоративния сезон.

Най-силно поевтиняват компаниите от енергийния, добивния и транспортния сектор. За това допринесоха данните на Енергийното министерство в САЩ, които показаха, че петролните запаси на страната са се увеличили изненадващо с 2,9 млн. барела за седмицата до 29 май и възлизат на общо 366 млн. барела. Пазарните очаквания бяха за седмичен спад на петролните резерви от 1,6 млн. барела.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке днес свидетелства пред Конгреса за състоянието на икономиката и финансовата система на САЩ. Според него огромните бюджетни дефицити на правителството застрашават финансовата стабилност на страната, предаде Bloomberg.

Бен Бернанке се опасява, че американската държава не може да се финансира вечно при сегашните високи нива на изискуемата от кредиторите лихва. Неговото изказване хвърли сянка върху фондовите пазари и натежа върху котировките.

Огромната задлъжнялост на американското правителство вече се усеща в ценообразуването на дългосрочните държавни облигации. Доходността по десетгодишните американски ценни книжа се увеличи с 1 процентен пункт до над 3,7% миналата седмица след като стана ясно, че Федералният резерв планира да изкупи държавни облигации за над 300 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още