IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пореден ръст на азиатските пазари, начело с борсите в Шанхай и Сидни

Добрите данни за австралийската икономика, която отчита ръст през първото тримесечие, издигнаха индексите в Сидни до седеммесечен връх

11:40 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пореден ръст на азиатските пазари, начело с борсите в Шанхай и Сидни

Азиатските индекси продължиха възходящото си движение за четвърти пореден ден, водени от поскъпването на компаниите във финансовия и енергийния сектор. Регионалният борсов показател MSCI Asia Pacific добави още 0,7% към стойността си и достигна 105,8 пункта по време на днешната сесия. 

Индексът натрупа преднина от близо 5% за последните четири дни и по този начин достигна най-високата си стойност от октомври миналата година досега. В сравнение с петгодишното дъно от началото на март неговото увеличение възлиза на почти 50%. Това го превръща в един от най-скъпите индекси в целия свят.

С най-силен ръст се отличиха индексите в Китай и Хонконг, главно благодарение на доброто представяне на компаниите от жилищния сектор. На фондовата борса в Шанхай индексът на сините чипове CSI 300 скочи с 2,6% до 2939,39 пункта. Hang Seng увеличава стойността си с 2,1% до 18768,59 пункта, след като стана ясно, че продажбите на жилища в Хонконг се увеличават с 42% на месечна база през май. Това е най-силният месечен скок за последната година.

Тихоокеанските пазари също отчетоха значителни повишения благодарение на новината, че австралийската икономика е успяла да избегне рецесията. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличава с 0,4% на тримесечна база за периода януари – март. Икономистите очакваха икономически спад от 0,1%, след като икономиката се сви с 0,6% през последното тримесечие на миналата година.

Австралийският бенчмарк S&P/ASX 200 се повиши с 1,6% до 4017,20 пункта, което е най-високото ниво за последните седем месеца. В Нова Зеландия NZX 50 добави 1,2% до 2840,63 пункта. Австралийската икономика е единствената сред развитите страни, която успя да избегне рецесията и отчете ръст за първото тримесечие подобно на Китай и Индия.

С по-леки повишения приключи сесията в Токио, където индексът на най-добрите борсови дружества Nikkei 225 се повиши за шести пореден ден и добави 0,4% до 9741,67 пункта. По-широкият Topix ограничи своята преднина за деня до 0,1%, след като част от пазарните участници предпочетоха да приберат печалбите натрупани през последните дни.

Инвеститорите в Индонезия приветстваха решението на централната банка да понижи основната лихва с 0,25 процентни пункта до 7%. Това е седмата поредна лихвена редукция в страната и е част от мерките за борба с икономическата криза. Основният борсов индекс Jakarta Composite приключи търговията с повишение от 0,7% до 2012,36 пункта.

На отрицателна територия завърши сесията в Тайван, Южна Корея, Индия, Малайзия и Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още