IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ иска Латвия да вдигне ДДС на 23%, за да й отпусне заем

Едно от условията за отпускането на заем от МВФ е, бюджетният дефицит на Латвия да не превишава 5%

11:21 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ иска Латвия да вдигне ДДС на 23%, за да й отпусне заем

Международният валутен фонд (МВФ), който заедно с други финансови институции реши да отпусне на Латвия кредит в размер на 7,5 млрд. евро, е предложил на правителството да вдигне ставката на ДДС от сегашните 21% на 23%, съобщава латвийският вестник „Час”.

Икономиката на Латвия се е свила с 18 на сто на годишна база през първото тримесечие на годината, което е най-резкият спад сред страните от Европейския съюз.

Според представителите на МВФ, посетили тези дни Латвия, повишението на ДДС с 2 процентни пунка ще помогне да се намали „дупката” в държавния бюджет на страната, тъй като едно от условията за отпускането на заема е, бюджетният дефицит на Латвия да не превишава 5%. Сега правителството на страната работи по поправки в бюджета, предвиждащи дефицит от 9,2%.

Латвийските власти засега се съпротивляват на предложението на МВФ за вдигане с 2 п.п. на ДДС, още повече че в началото на годината ДДС беше повишен от 18% на 21% по препоръка на МВФ, което досега не е довело до повече приходи от данъка, а до преминаване на още предприятия към „сивата” икономика.

Повишението на ДДС прпедизвика недоволството на бизнеса. Новият премиер на Латвия, встъпил в длъжност през март, заяви, че повишението на ставката на ДДС е било грешка, но няма възможност да го отмени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още