IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследване: След фалит на компания акциите й се покачват с 18% за седмица

В рамките на месец след банкрут темпът на поскъпване на акциите на фалиралите компании намалява до малко над 3%

16:55 | 02.06.09 г.
Изследване: След фалит на компания акциите й се покачват с 18% за седмица

Акциите на двадесетте най-големи американски компании, които са обявили банкрут от 1980 г. насам, са се покачили средно с 18 на сто през седмицата непосредствено след подаване на молба за защита от фалит, показва изследване на BankruptcyData.com.

След това в рамките на месец след банкрута темпът на поскъпване на акциите на фалиралите компании намалява до малко над 3%, а в рамките на три месеца те губят средно 15 на сто.

Според Bloomberg това кара мнозина наблюдатели да считат, че е възможно акциите на фалиралата вчера General Motors да поскъпнат в следващите няколко дни.

Едно от обясненията за поскъпването на акциите на тези компании са спекулации, че компанията ще върне пари на акционерите след разпродажба на имуществото и изплащане на дължимите капитали на кредиторите.

Като друга причина се изтъква покриването на късите позиции на мечи настроените инвеститори и спекуланти, при което, за да върнат взетите на заем акции, които са продали на късо, те извършват обратно покупка, което покачва цената на съответната компания, обект на спекулативни атаки.

По данни на NYSE около 117 млн. акции на General Motors са продадени на късо от 15 май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 02.06.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още