IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Morgan Stanley ще пласира нова емисия акции за 2,2 млрд. долара

Американското правителство заяви, че банките ще могат да се изплатят на държавата едва след като докажат, че могат да набират капитал от фондовите пазари

16:26 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Morgan Stanley ще пласира нова емисия акции за 2,2 млрд. долара

Финансовата компания Morgan Stanley ще предложи нова емисия акции на обща стойност 2,2 млрд. долара. По този начин банката ще изпълни всички предварителни изисквания на правителството, които ще й позволят да погаси своя дълг към държавата, предаде AP. 

Част от новите акции ще бъдат изкупени от настоящите акционери China Investment и Mitsubishi UFJ Financial. През май Morgan Stanley привлече 8 млрд. долара чрез продажбата на акции и дългови книжа. Финансовата компания се надява да успее да се изплати на държавата до края на този месец.

Финансовите институции, които са получили помощ по линия на програмата за финансова стабилизация, трябва да са в състояние да пласират безпроблемно своите книжа на фондовите пазари, преди да получат правото да се издължат на данъкоплатците. Morgan Stanley получи 10 млрд. долара помощ от държавата в края на миналата година.

Резултатите от стрес-теста показаха, че банката трябва да увеличи своя капитал си с 1,8 млрд. долара, които да играят ролята на буфер, с който да бъдат покрити евентуални нови загуби, в случай че икономическата криза се задълбочи.

Книжата на Morgan Stanley се търгуваха без промяна в края на вчерашната сесия на ниво от 29,9 долара за акция. Пазарната капитализация на банката се е понижила с над 32% за последната година до 32 млрд. долара.

Подобна стъпка ще предприемат и други две големи финансови компании - American Express и JPMorgan. Тяхното внезапно решение бе продиктувано от изявлението на правителството в понеделник. От него стана ясно, че банките трябва да докажат, че могат да си набавят средства от частните инвеститори, преди да получат разрешение да излязат от програмата за финансова стабилизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още