IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на азиатските капиталови пазари започна да намалява

Печалбите обаче бяха ограничени от опасенията за високата оценка на компаниите в региона и от подновяването на тестовете с военни ракети в Северна Корея

12:40 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът на азиатските капиталови пазари започна да намалява

Азиатските индекси приключиха днешната сесия с разнопосочни движения. Инвеститорите първоначално приветстваха добрите данни за китайската, австралийската и американската икономика. Очакваната развръзка на случая с фалита на автомобилната компания General Motors също донесе облекчение и в началото на търговията индексите се повишиха близо до нивата отпреди фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Печалбите обаче бяха ограничени от опасенията за високата пазарна оценка на компаниите в развиващите се икономики, която надхвърли многократно печалбата и счетоводната стойност на техните акции. Сред най-губещите за деня се наредиха финансовите и енергийните компании, след като Citigroup отпадна от Dow Jones IA, а цената на петрола прекъсна възходящото си движение от последните шест дни.

Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific днес се движи с минимално понижение от 0,2% до 103,74 пункта, след като отчете ръст от над 1% в ранните часове на търговията. Върху движението на котировките натежа и новината, че в Северна Корея се подновяват тестовете с военни ракети.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 завърши с ръст от 0,3% до 9704,31 пункта, а китайският Shanghai Composite се повиши с 0,1% до 2724,3 пункта. Днес японският министър на финансите и икономиката Каору Йосано заяви, че икономиката на страната вероятно е достигнала дъното през първото тримесечие на годината.

Оптимизмът, който вчера властваше сред инвеститорите в Хонконг, също се изпари. Индексът Hang Seng се понижи с 2,6% и по този начин заличи голяма част от вчерашната си печалба. Сред най-губещите се нареди Commercial Bank of China, след като Goldman Sachs продаде с отстъпка част от дела си в китайската банка срещу 1,9 млрд. долара.

С убедителен ръст приключи сесията в Австралия и Нова Зеландия, след като Австралийската централна банка запази основната лихва непроменена при ниво от 3%. Ръководството на банката загатна, че не са изключени нови лихвени редукции в бъдеще, в случай, че спадът на потребителските цени продължи да се засилва. Австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 1,6% до 3955,3 пункта, а новозеландският NZX 50 също добави 1,6% до 2807,2 пункта.

Седмицата започна с добри данни за австралийската икономика – дефицитът по текущата сметка на страната намалява с 27% за първото тримесечие до 4,6 млрд. австралийски долара. Обнадеждаващи са и новините за строителния сектор, където издадените нови разрешителни за строеж се увеличават с 5,1% на месечна база през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още