IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отстъпва минимално след поредния си ръст от вчера

Цената на черното злато достигна седеммесечен връх вчера, но се понижи заради увеличеното производство на ОПЕК

08:53 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отстъпва минимално след поредния си ръст от вчера

Петролът спря продължилия шест поредни дни ръст тази нощ и отстъпи позиции заради новината, че през месец май държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) са увеличили добива си с 1,5 на сто. Повишението на котировките според анализатори се дължи и на закриване на позиции с цел прибиране на печалбите от последните дни.

От 21 май до вчера на борсата в Ню Йорк петролът поскъпна с 12 на сто. Това се случи заради новини, свързани с повишаване на производствената активност в САЩ и Китай, които са основни потребители на суровината, пише Bloomberg.

Само вчера петролът с доставка през юли поскъпна с 3,6 на сто до цена на затваряне 68,58 долара за барел, което е най-високата стойност от 4 ноември насам. За това допринесоха данните за ISM индекса на производствената активност в САЩ, който отбеляза ръст до 42,8 пункта.

След края на сесията, в часовете на електронна търговия, юлските контракти изгубиха 1,1 на сто, а към момента спадът се свива до 0,34 на сто, като цената на барел лек суров петрол е 68,35 долара.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент поскъпна с 3,7 на сто (2,45 долара) до цена на затваряне 67,97 долара за барел. Толкова висока цена не е наблюдавана от 21 октомври миналата година досега. Тази сутрин Брентът с доставка през юли губи 0,24 на сто до 67,81 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още