IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

GM не спря ръста на индексите, S&P 500 с нов връх за 2009 г.

Силни ръстове имаше и при компаниите, които от 8 юни ще заменят GM и Citigroup в състава на Dow Jones

23:40 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
GM не спря ръста на индексите, S&P 500 с нов връх за 2009 г.

По-добрите от очакванията данни за личните доходи на американските домакинства, производствения и строителния сектор дадоха тласък на американските индекси, като широкият Standard & Poor's 500 стигна нов връх за тази година и най-високо ниво от почти седем месеца насам. Индексът затвори търговията с покачване от 2,6% до 942,86 пункта.

Dow Jones Industrial Average се повиши с над 220 пункта (2,6%) до ниво от 8721 пункта. Ръстът при Nasdaq Composite възлезе на 3 на сто до 1829 пункта.

Изненадващо настроенията на инвеститорите не бяха повлияни от фалита на автомобилния гигант General Motors (GM), който всъщност беше очакван от много време насам. Пазарът досега по-скоро изчакваше кога точно ще дойде лошата новина около автомобилния производител, с което едно от притесненията просто остава назад в историята, вместо да продължава да оказва влиянието си. Несъмнено ефекти от краха на фирмата ще продължават да се усещат и занапред, но те няма да са толкова силни, колкото напрежението до този момент, смятат мнозинството от анализаторите, коментирали новината за световни медии.

Надежда за световната икономика даде и новината за пореден ръст на производството в Китай, който пък подпомогна цената на петрола. Акциите на Alcoa, Caterpillar и American Express скочиха с над 5% по време на сесията.

Книжата на най-голямата публична компания в света Exxon Mobil се повишиха с 3,4 на сто до 71,71 долара за брой, тези на Chevron добавиха 4,1 на сто до 69,39 долара.

Ръстове отбелязаха и позициите на двете компании, които от 8 юни ще заменят GM и Citigroup в състава на Dow Jones IA. Акциите на Cisco нараснаха с 6,2%, а тези на Travelers се покачиха с 3,8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още