IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В САЩ започва първото дело за икономически шпионаж

Според щатското правителство бившият инженер на Boeing Дунфан Чун е откраднал стотици хиляди страници строго секретни документи

13:24 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
В САЩ започва първото дело за икономически шпионаж

Дунфан „Грег“ Чун си е спечелил репутация на иноватор за трите десетилетия работа като инженер за щатските компании Boeing и Rockwell International. Според федералните прокурори обаче той е също така и неуморим шпионин, пише АР.

Очаква се във вторник Чун да стане първият човек, изправен на съд по закона за икономическия шпионаж, приет преди повече от десет години.

Според прокуратурата роденият в Китай Чун, който е на 73 години, е откраднал стотици хиляди страници строго секретни документи за щатски космически совалки, ракети Delta IV и военни транспортни машини, които е предал на китайските си свръзки.

Той е освободен под гаранция, след като е пледирал, че е невинен по осемте обвинения в икономически шпионаж, три в измама на федерален агент и по едно обвинения в заговор, действия като чужд агент и възпрепятстване на правосъдието.

Досега по закона за икономически шпионаж, приет през 1996 г., са били повдигнати шест обвинения, но всички те са били уредени преди делото. Друг случай по обвинение в износ на секретни компютърни чипове за Китай, ще се разглежда в съда на 17 юни.

Чун е работил за Rockwell International, докато компанията е закупена от Boeing през 1996 г. и е останал на работа в инженерния гигант до уволняването му през 2002 г. След това е нает отново като консултант по стрес тестове, след като совалката Колумбия се разпада при навлизането си в атмосферата през февруари 2003 г. Чун отново е уволнен, когато ФБР започва разследване срещу него през 2006 г.

Според правителството Чун е започнал да шпионира за Китай в края на 70-те години на миналия век - само няколко години, след като е станал гражданин на САЩ и е нает от Rockwell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още