IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството на Китай бележи ръст за трети пореден месец

Доказателствата, че икономическият план на правителството действа, стават все повече

09:10 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на Китай бележи ръст за трети пореден месец

Секторът на производството в Китай бележи ръст за трети пореден месец, става ясно от PMI индекса, който беше публикуван днес.

Това дава поредното доказателство в ръцете на специалистите, които оценяват положително икономическия план на китайското правителство и смятат, че той вече дава необходимите резултати.

Властите в Китай съобщиха, че PMI индексът за април е на ниво 53,1 пункта. Това е съвсем малко под измерените за април 53,5 пункта, но анализаторите го приемат за силен сигнал. Причината е, че според дефиницията на индекса, стойности над 50 показват ръст на икономическата активност, а под 50 – спад.

Днес властите в азиатската държава съобщиха още, че продажната цена на бензина и дизела се увеличава с по около 8 на сто. Това доведе след себе си ръст в цената на петрола до седеммесечен връх и очаквания за по-добри резултати на компаниите от нефтопреработвателната промишленост.

В резултат на новините се стигна до силен ръст на водещите борсови индекси в Китай. Около час преди края на първата сесия за седмицата основният индекс CSI 300 напредва с 3,4 на сто до 2 852,60 пункта, а Shanghai Composite добавя 3,25 на сто до 2 718,63 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още