IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съдбовна седмица за най-стария борсов индекс Dow Jones IA

Икономическите новини ще бъдат обилни и ще държат инвеститорите нащрек през цялата седмица

08:18 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съдбовна седмица за най-стария борсов индекс Dow Jones IA

Новата седмицата ще бъде съдбовна за индекса Dow Jones IA, който може да се раздели с една от най-първите компании в своя състав - автомобилния производител General Motors. Компанията с над 100-годишна история и близо 250 хил. служители се превърна в символ за възхода на американската икономика, след като в продължение на 77 последователни години бе световен лидер в продажбите на автомобили. Заедно с General Electric тя издържа теста на времето и присъства в състава на индекса на 30-те най-добри борсови дружества повече от осем десетилетия.

Седмицата ще започне именно с дългоочакваната развръзка на сагата около възможния фалит на автомобилния производител. От месеци насам пазарът калкулира възможността за фалит, но инвеститорите не са напълно сигурни за вторичните ефекти, които той би имал за доставчиците, свързаните компании и автомобилния сектор. Спекулациите за това кой ще замести General Motors, в случай че компанията обяви фалит на 1 юни, започват от интернет гиганта Google и минават през финансовата група Goldman Sachs, за да стигнат до биотехнологичната компания Monsanto.

Въпреки противоречивите макроданни фондовите пазари в САЩ успяха да отчетат трети пореден месечен ръст през май. Месецът се оказа особено добър за развиващите се пазари от групата на БРИК и тези в Източна Европа. Цената на петрола се повиши с близо 30% на месечна база до 66 долара за барел, останалите стоки също отчетоха значителни ръстове. В резултат на това книжата на енергийните и добивните компании поскъпнаха силно, но бяха изпреварени от финансовите компании, които се представиха най-добре.

В същото време щатската валута изгуби почва под краката си, а доларовият индекс, който измерва стойността на американската валута към кошница от шест основни валути, отчете най-силния си месечен спад за последните 25 години в размер на от 6,5 на сто, по данни на Ройтерс.

Икономическите новини ще бъдат обилни и ще държат инвеститорите нащрек през цялата седмица. В центъра на вниманието попада отчетът за заетостта в неселскостопанските сектори на икономиката, който ще бъде публикуван в петък. Пазарните очаквания са за спад на броя на заетите лица с 525 хил. и увеличаване на безработицата до 9,2% през май. В края на седмицата ще излязат и данните за промяната в стойността на отпуснатите през май потребителски кредити.

В понеделник се очакват данните за личните приходи и разходи на американските потребители през април, както и индексът на бизнес активността в производствения сектор и разходите в строителния сектор. Те ще бъдат последвани от продажбите на моторни превозни средства и планираните продажби на съществуващи жилища във вторник.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще даде отчет на Конгреса в сряда за състоянието на икономиката и финансовата система. Малко след неговото изявление ще бъдат публикувани данните за бизнес активността в сектора на услугите, фабричните поръчки и петролните запаси на САЩ.

В четвъртък най-следени ще бъдат седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, както и производителността и разходите за труд в икономиката. Тогава се очакват и лихвените решения на Европейската и Английската централна банка.

През тази седмица ще се състои първата официална визита на Тимъти Гайтнър в Китай. По време на срещата ще бъдат дискутирани важни въпроси свързани с покупките на американски дълг от страна на китайските инвеститори и стабилността на щатската валута. Доходността по държавните ценни книжа рязко се повиши през миналата седмица, което повдигна въпроса дали американското правителство ще успява да си набавя средства, с които да финансира огромните си разходи и занапред. Изискуемата от инвеститорите доходност по десетгодишните държавни облигации достигна 3,7%, след което се понижи до 3,46% в края на петъчната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още