IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немски град ще се захранва с енергия от централа на тор

Централата ще има капацитет да покрие до 40% от нуждите на Люнен електричество и топлинна енергия

15:22 | 30.05.09 г.
Немски град ще се захранва с енергия от централа на тор

Немският град Люнен ще стане първият в света, който ще се захранва с енергия от животински тор, когато пусне мрежата си от биогаз по-късно тази година, пише Sydney Morning Herald.

Люнен, на север от Дортмунд, ще използва тор от крави и коне и друг органичен селскостопански материал, за да осигури евтина и устойчива електроенергия за своите 90 хил. жители.

Светът вече използва биогаз – от септември автобусите в Осло ще се движат на биогаз, но от Люнен казват, че те ще бъдат първият град, който ще използва посветена мрежа на биогаз.

Материалът ще се подава в нагрети контейнери, където чрез естествена ферментация ще се разпада на метан и въглероден диоксид. Този биогаз след това може да се изгори, за да произведе електроенергия и топлина в комбинирана централа за когенерация (за производство на топлина и електроенергия), преди топлината да се разпредели чрез новия газопровод за биогаз, който към момента се изгражда под земята.

Централата ще може да произвежда 6,8 мегавата, достатъчно да захрани с енергия и топлина 26 хил. къщи.

По думите на Петер Кинд, директор на Alfagy, която продава оборудване и технологии за когенерационни централи, мрежата на Люнен ще има капацитет да покрие между 30 и 40% от нуждите на града от електричество и топлинна енергия.

Кинт признава, че около централата ще се усеща мирис, но самите жители няма да „ароматизират“ стаите си, когато пуснат отоплението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още