IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пролетни подскоци на щатския пазар. За някои все пак съмненията остават

С по 4-5% се повишиха индексите през май заради увеличен оптимизъм за икономиката въпреки липсата на яснота за край на кризата

23:40 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Пролетни подскоци на щатския пазар. За някои все пак съмненията остават

Американските акции отбелязаха ръстове в петък по време на последната търговска сесия за май. Поскъпването на петрола, който за месеца добави близо 30% към стойността си, внесе импулс по позициите на петролните компании. Понижаващият се долар пък вдигна цените на акциите на мултинационалните компании, например Coca-Cola (+4,8%).

Книжата на Chevron, Exxon Mobil и ConocoPhillips отбелязаха стабилни ръстове, но затвориха на малко по-ниски нива. Повишенията при първите две компании възлязоха на съответно 1,6% и 1,4%, а при третата - на 0,6%. В рамките на извънборсовата търговия обаче и трите компании излязоха на отрицателна територия.

Традиционно вече, пазарът беше движен от данните и прогнозите за икономиката, като в последния ден на седмицата бяха обявени противоречиви по значение новини. Ето защо по време на цялата търговия индексите се колебаеха за това в каква посока да поемат, но в последния час на сесия все пак избраха зеления цвят.

Dow Jones Industrial Average добави 1,15% до 8500,33 пункта, което прави седмичен ръст от 2,7%, а месечен – от 4%.

Nasdaq Composite и S&P 500 се повишиха в петък съответно с 1,29% и 1,36%. Покачването при Nasdaq за седмицата e с 4,9%, а за месеца - с 3,3 на сто. Съответните проценти за S&P 500 са 3,6 на сто и 5,3 на сто.

Пролетните настроения на пазара бяха продиктувани от увеличаващия се консенсус сред анализаторите на Уол Стрийт за това, че най-лошото от финансовата криза и рецесията вече е минало. Все пак обаче някои продължават да се съмняват в това и посочват, че не е сигурно точно колко време ще отнеме възстановяването. Има притеснения и около цените на компаниите – дали акциите не са надценени предвид изгледите за техните печалби, а и дивидентите остават обвити в мъгла.

"В момента има много безпокойство за това дали ралито ще продължи”, коментира пред Wall Street Journal Дарън Могаверо, оглавяващ едноименна брокерска фирма в Ню Йорк. "Мисля, че поради тази причина виждаме слаби обеми на търговия напоследък – просто много хора още не са си изяснили нещата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още