IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С над 20% намаля индустриалното производство в Сърбия за април

Според управителя на централната банка най-лошото от кризата вече е преминало в Сърбия, въпреки че прогнозата за брутния вътрешен продукт за тази година е за спад от 6%

18:45 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
С над 20% намаля индустриалното производство в Сърбия за април

Индустриалното производство в Сърбия през април е намаляло с 21,1% в сравнение с април миналата година, съобщи местната статистическа служба, цитирана от агенция Танюг.

През първите четири месеца на тази година индустриалното производство в страната е намаляло със 17,8 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Спадът в преработвателната индустрия е с 23,2 процента в сравнение с април 2008 г., в рудната - с 14,6 процента, а в производството и доставката на електрическа енергия, газ и вода спадът е с 13,2 процента.

В четвъртък от централната банка в страната прогнозираха, че инфлацията за тази година ще е под прогнозираните по-рано 10% поради намаленото потребление във връзка с глобалната икономическа криза. Новите предвиждания за 2009 са за ниво от 8,8 на сто.

Според управителя на централната банка най-лошото от кризата вече е преминало в Сърбия, въпреки че прогнозата за брутния вътрешен продукт за тази година е за спад от 6%.

Белград, който се обърна към Международния валутен фонд (МВФ) за финансова помощ заради затруднената икономическа ситуация, наскоро получи първи транш за около 800 млн. евро от общо 2,9 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още