IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барозу: ЕС не може да помогне на Украйна за плащането на руския газ

„Много е сложно с настоящия европейски бюджет да помогнем на Украйна”, смята председателят на ЕК

15:38 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Барозу: ЕС не може да помогне на Украйна за плащането на руския газ

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу заяви, че засега Европейският съюз (ЕС) не може да помогне финансово на Украйна за заплащането на руския газ, съобщи украинската агенция Униан.

Барозу е обяснил в Брюксел, че при телефонен разговор с руския премиер отнсно заплащането от Украйна на руския природен газ и съответно доставките му за ЕС, Владимир Путин е казал, че „Украйна е помолила за определена финансова подкрепа”.

А самият председател на ЕК е отговорил, давайки „оценка на ситуацията” с думите - „много е сложно с настоящия европейски бюджет да помогнем на Украйна”.

В същото време Барозу е благодарил на Путин за информацията, която „дава възможност да се предотврати възможността за нова газова криза”, отбелязвайки, че е „обещал да постави този въпрос пред лидерите на страните от ЕС, за да се прецени какво може да се направи на този етап”. 

Вчера и Газпром призова ЕС да помогне финансово на Украйна при изплащането на руския газ, за да не се допусне нова криза със снабдяването на европейските клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още