IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шест украински банки участвали в пране на пари за 30 млн. долара месечно

Наложен е запор на сметките на 20 търговски структури, участвали в престъпната схема, в 5 банки в Киев

14:59 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шест украински банки участвали в пране на пари за 30 млн. долара месечно

Шест украински банки са участвали в дейността на канал, занимаващ се с легализация на доходи, получени по незаконен път. Месечният оборот на този канал е бил около 30 млн. долара, съобщи председателят на Службата за безопасност на Украйна Валентин Наливайченко, цитиран от Итар-Тасс.

По думите му е започнато углавно дело за престъпна дейност, свързана с „легализацията на доходи, получени по престъпен път”.

За въпросния канал за пране на пари досега е разкрито, че участниците в него са предоставяли „услуги” на около 300 фирми, с цел минимизиране на техните данъчни плащания към държавата. За реализация на престъпната схема са били използвани „около 30 търговски структури, в т.ч. и банки в Киев и Днепропетровск".

В резултат на досегашните разследвания вече е наложен запор на сметките на 20 търговски структури, участвали в престъпната схема, в 5 банки в Киев.

Освен това е задържан и куриерът на престъпниците, в когото са открити 500 хил. гривни (около 60 хил. долара) и финансови документи на фиктивните търговски структури за 7,5 млн. гривни (около 1 млн. долара).

Наливайченко е съобщил след срещата си по въпроса с президента Виктор Юшченко, че президентът възнамерява да свика заседание, посветено на ситуацията с нарушаването на законодателството в банковата сфера, на което ще бъдат поканени ръководители на 30 банки в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още