IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските регулатори разкриха параметрите на своя стрес тест

Мрачният сценарий допуска възможността безработицата да се увеличи до 12%, а средната цена на жилище да падне наполовина спрямо пика от 2007 г.

14:30 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските регулатори разкриха параметрите на своя стрес тест

Финансовите регулатори във Великобритания (FSA) разкриха параметрите, които са използвали, за да тестват жизнеспособността на местните банки. За разлика от регулаторните органи в САЩ обаче, те отказаха да разкрият резултатите на отделните финансови институции.

Стрес тестовете допускат възможността броят на безработните лица да се увеличи с нови 1,5 млн. души до 3,7 млн. души, а средната цена на жилищата да падне наполовина спрямо пика от 2007 г. до 93 хил. британски лири. Досега цените на жилищата са се понижили с 19% спрямо пика, като FSA включва в своя сценарий евентуален спад от 50%.

Мрачният сценарий се използва от регулатора за извършването на тест на местните финансови институции. Резултатите от него ще покажат дали тяхната капиталова наличност е достатъчна, за да се справят с продължителна и силна икономическа криза.

Сценарият предвижда свиване на брутния вътрешен продукт с 6% през тази година и нарастване на безработицата до 12%. Той включва възможността икономическата криза да продължи още година и половина и възстановяване на растежа не по-рано от 2011 г.

Ръководството на FSA заяви, че това не са икономически прогнози, а просто сценарий, който трябва да установи дали банките могат да преодолеят евентуален силен икономически спад.

Докладът на FSA загатва, без да потвърждава изрично, че всички банки и финансови сдружения са издържали теста успешно. Тяхната капиталова адекватност не би паднала под 4% от рисковопретеглените им активи дори при разразяването на подобна икономическа буря, предаде Forbes.

FSA наблегна върху това, че нейните методи за оценка на жизнеспособността на банките се различават от тези на регулаторните органи в САЩ. Британският регулатор няма да публикува подробните резултати от теста, защото той се е превърнал в част от рутинните му дейности.

FSA уточни, че за първи път включва способността на банките да си набавят допълнителен капитал чрез продажбата на активи или чрез емитирането на нови акции в стрес теста. Точно по този начин една от най-големите английски финансови групи Barclays успя да избегне финансова помощ от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още