IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Индия с по-голям от очакванията ръст за първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в Азия отчете ръст от 5,8%

09:37 | 29.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Индия с по-голям от очакванията ръст за първото тримесечие

Икономиката на Индия отчете по-силен от очакваното ръст през първото тримесечие на годината. По този начин натискът върху новоизбрания премиер Манмохан Синг намалява в самото начало на втория му мандат.

Брутният вътрешен продукт на третата по големина икономика в Азия отчете ръст от 5,8% на годишна база за трите месеца до март. Икономиката на страната се повиши с 5,8% и през последните три месеца на 2008 г.

Икономистите очакваха по-малък ръст от 5%, предаде Bloomberg. Икономическият растеж е подхранен в най-голяма степен от продажбите на автомобили, производството на цимент, електричество и петрол.

Икономическият растеж е наполовина в сравнение с този от последните пет години. В тази връзка финансовият министър на страната възнамерява да завиши правителствените разходи в бюджета, който ще бъде одобрен през юли.

Всяка година нови 10 млн. души се вливат в работната сила на страната. Това означава, че икономиката на Индия трябва да расте с поне 10% всяка година, за да се увеличава заетостта с 1 процент.

Според индийското правителство икономиката показва известни признаци на възстановяване, благодарение на съкращенията на основната лихва и фискалните стимули на стойност 7% от брутния вътрешен продукт. Дефицитът по държавния бюджет възлезе на 6% от БВП за първото тримесечие на годината, което е два пъти повече от таргета на правителството.

Доходността на държавните ценни книжа се повиши след изборния триумф на Конгресната партия, поради очакванията, че правителството ще трябва да емитира нови облигации, за да финансира своите разходи.

Фондовите индекси на борсата в Шанхай се повишиха значително, след като се формира правителство без участието на Комунистическата партия. Това ще позволи на управляващите да продават повече държавни активи и да привличат повече чуждестранни инвестиции, особено в банковия и застрахователния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още