IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подновеният апетит за американски дълг върна настроенията на Wall Street

Индексите прилючиха с над 1% ръст

23:10 | 28.05.09 г.
Подновеният апетит за американски дълг върна настроенията на Wall Street

Американските акции затвориха с повишение, като индексът DJIA се повиши с 1,25% до 8 404 пункта, а широкият S&P 500 с 1,54% до 907 пункта..

Повод за първоначалните оптимистични нагласи на Wall Street станаха данните за пазара на труда и поръчките на трайни стоки в САЩ.

По данни на министерство на търговията на страната поръчките на трайни стоки са се повишили с 1,9% през април при очаквано нарастване на индикатора с 0,4%. Растежът на поръчките на трайни стоки е най-голям от декември 2007 година.

Същевременно обаче министерството ревизира мартенските данни за поръчките в посока надолу до понижение с 2,1%, което е значително повече от обявените преди месец 0,8% спад.

Новопостъпилите молби за помощи при безработица през миналата седмица са се понижили до 623 хил. от 636 хил. за седмицата, свършваща на 15 май. Данните изненадаха пазарните анализатори, които средно очакваха новите молби за помощи при безработица да намалеят до 635 хил. за миналата седмица.

Новината, разпространена от CNBC, че облигационерите на автомобилния гигант General Motors са се съгласили да получат 10% от акциите на компанията срещу опрощаване на част от нейния дълг, също наклони везните в полза на биковете на „Улицата“.

Впоследствие обаче правителствени данни за продажбите на нови жилища в САЩ показаха, че те не са се изменили съществено през април, добавяйки 0,3% до 352 хил. Очакванията на пазара бяха за продажби на 360 хил. жилища през миналия месец.

Освен това Асоциацията на ипотечните банки съобщи, че през първото тримесечие на годината 12% от собствениците на ипотеки са просрочили плащанията на своите вноски, което представлява рекордно ниво.

В края на сесията позитивизъм донесоха данните за засилен интерес към американския държавен дълг на поредния аукцион, което търсене разсея съмненията, че правителството ще трябва да предложи по-високи лихви, за да заинтерсува инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още