IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на правителствените облигации в Япония и Европа рязко надолу

Доходността по държавните ценни книжа в Япония и Европа достигна най-високата си стойност от половин година

15:13 | 28.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на правителствените облигации в Япония и Европа рязко надолу

Цените на държавните облигации на Япония и европейските държави последваха развоя на вчерашните събития в САЩ и тръгнаха рязко надолу. Това доведе до силен ръст на доходността им, което е ясен сигнал, че въпреки опитите на централните банки дългосрочните лихвени проценти се повишават.

Доходността по правителствените облигации на Германия с десетгодишен матуритет се повиши с 4 базисни пункта до 3,67 на сто, което е в близост до най-високата стойност за последните шест месеца. В Япония пък доходността по съпоставимите книжа достигна 1,5 на сто.

Всичко това се случи едва ден, след като доходността по десетгодишните правителствени облигации на САЩ достигна най-високото си ниво от ноември насам. До това положение се стигна на фона на набиращите сила спекулации, че рекордните продажби на американски дългови книжа ще неутрализират опитите на Фед за понижаване на лихвените проценти чрез изкупуване на активи.

Днес пазарът на облигации в Европа получи натиск от продажбата на италиански правителствени книжа за 8,8 млрд. долара. Това доведе до спад в цената на облигациите на Германия за втори пореден ден.

Случващото се на облигационния пазар все още не се отразява значително на междубанковото кредитиране. След двудневен ръст днес тримесечният LIBOR остана почти без промяна при 0,67 на сто, предава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още