IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ралито на европейските борси продължава

Вълната на оптимизъм се задържа за трети пореден ден на капиталовите пазари в Европа, благодарение на добрите макроикономически данни от САЩ

22:33 | 27.05.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ралито на европейските борси продължава

Вълната на оптимизъм се задържа на капиталовите пазари в Европа, благодарение на поскъпването на книжата на компаниите във финансовия сектор, и в сектора на потребителските стоки и търговията на дребно. 

Повишенията на индексите бяха подкрепени от изненадващия ръст на продажбите на съществуващи жилища и на потребителското доверие в САЩ. Националните индекси се повишиха в 14 от всички 18 западноевропейски фондови борси.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши за трети пореден ден и завърши сесията с ръст от 0,7% до 210,41 пункта. Борсовият измерител е повишил стойността си с 33% в сравнение с 12-годишното дъно, което удари в началото на март, по данни на Bloomberg.

Най-силно се повиши френският CAC 40, който добави 0,8% до 3294,86 пункта, след като стана ясно, че бизнес доверието сред производителите във втората по големина европейска икономика се повишава за втори пореден месец през май.

На фондовата борса във Франкфурт DAX се качи с 0,3% и по този начин прескочи психологическото ниво от 5000 пункта. Днес стана ясно, че хармонизираният индекс на потребителските цени в Германия отчита първия си годишен спад за последните 13 години.

В Лондон FTSE 100 се увеличи с минималните 0,1% до 4416,23 пункта, а швейцарският Swiss Market отчете спад от 0,2% до 5419,42 пункта. Сред най-губещите за деня се наредиха акциите на фармацевтичните и енергийните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още